TO NA NABARDZIEJ WIDOCZNE MIEJSCE

Nowy rok szkolny w Montessori Mountain School w Przyłękowie


Reforma edukacyjna spowodowała, że w naszej małej szkole podstawowej musimy znaleźć miejsce dla większej liczby dzieci. Powiększająca się liczba uczniów wymagała zmiany przestrzeni, tak aby jednocześnie zachować specyfikę naszej szkoły nastawionej na wieloaspektowy rozwój każdego dziecka.

IMG_20170911_110632

Nie sztuka bowiem dołożyć kolejną szkolną ławkę i krzesło… My chcieliśmy zachować miejsca, które aranżujemy zgodnie z pedagogiką Montessori, czyli takie, w  których każde dziecko, czy to przedszkolak, czy dorastający już nastolatek ma możliwość bezpiecznego i harmonijnego rozwoju.

Znowu dzięki nieocenionej pomocy tak wielu osób udało się przywitać nowy rok szkolny w odnowionej, przygotowanej do zmian szkole.

Ktoś podarował farby, ktoś zajrzał „po godzinach” i pomógł w remoncie. Ktoś podpowiedział rozwiązanie, ktoś postawił ścianę, ktoś kupił potrzebny sprzęt i dodatki… Tak, z dnia na dzień, w wakacyjne popołudnia powstawało odmienione miejsce.

Zmiany to nie tylko przestrzeń. Do naszej metody wiodącej, jaką jest pedagogika Montessori , dołączamy metodę projektu badawczego, tutoring rozwojowy oraz spotkaniami z mistrzem, czyli nauczycielem w ramach lekcji przedmiotowych.

W dalszym ciągu pozostaje: „leśna przestrzeń”, gdzie w ramach projektu Leśnej Klasy i Leśnego Przedszkola organizowane są zajęcia i wyjścia terenowe,  warsztatownia, w  której kształtujemy  praktyczne umiejętność.  a w planie zajęć regularny przedmiot „ emocje „ i „ koncentracja”, a także nowość: społeczny i emocjonalny rozwój.

 

TO NA NABARDZIEJ WIDOCZNE MIEJSCE IMG_20170911_110959  IMG_20170911_110655

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *